Per què l’Ajuntament de Rocafort no compleix les normatives??

La veritat és que no en conec la resposta, disculpeu-me, no pretenia fer un ham típic d’internet per a aconseguir “clickbait”, sinó perquè personalment no m’ho explique… I ja no ho dic per costums perniciosos com no respondre els registres d’entrada de ciutadans i ciutadanes, ni per l’inoperant portal de transparència, ni per l’enorme dificultat de trobar la normativa actualitzada municipal en el propi ajuntament; sinó pels casos actuals d’incompliments de les mateixes normatives municipals. Cosa que, segons com, encara resulta més inexplicable: l’ajuntament aconsegueix una versió 2.0 del lema crític que popularitzà Mariano José de Larra, “Vuelva usted mañana”. Vull comentar hui els casos dels reglaments del Consell Agrari, del Consell d’Igualtat, i dels hortets municipals.

Comencem pel Consell Agrari Municipal de Rocafort, aprovat en el ple municipal del mes d’abril de 2018. La llei 5/1995 en la qual es basa la creació dels consells agraris és de l’any 1995, és a dir que Rocafort ja portava un retard a posar-se al dia de la normativa de més de vint anys… El cas és que finalment el Butlletí Oficial de la Província de València publicà el reglament del Consell Agrari de Rocafort el dia 16 de juliol de 2018,  i fou efectivament constituït en la reunió oficial inaugural del 14 de desembre de 2018. La primera setmana d’abril tornà a reunir-se en compliment de l’article 4.2.a) “En tot cas, n’hi haurà convocatòria del seu president i almenys amb caràcter ordinari una volta per trimestre”. Però passats quatre mesos de la formació del nou govern de Rocafort, que inclouen sencer el tercer trimestre de l’any, no ha sigut convocat ni els seus membres han rebut cap comunicació al respecte. Per a més inri l’esmena al reglament que marca la freqüència de les reunions en “cada tres mesos” fou proposada pel regidor Agustín Aliaga, actualment amb responsabilitat de convocar-lo des del govern. Doncs no sabria aventurar cap explicació al cas, la veritat…

En el cas del Consell d’Igualtat Municipal de Rocafort, l’aprovació del ple va ser el mes de març de 2019. Passat el temps de participació pública i al·legacions, el seu reglament fou publicat en el BOP el dia 11 de juny de 2019. Tornem a incidir en alguns detalls com que els grups que ara governen quan estaven en l’oposició no manifestaven rebuig a les presents iniciatives i en molts casos hi votaven a favor dels documents proposats, però a hores d’ara des de les responsabilitats de govern volen justificar els incompliments dels reglaments en què a ells “no els agraden i tenen la intenció de reformar-los”. La norma aprovada i publicada deu valdre més que qualsevol intenció, anhel o desig, no trobeu? I mentre no quede complet amb totes les garanties el procediment corresponent de canvi i reforma de qualsevol normativa, no podrà tindre efectes. Sols en el moment en què una norma és vigent

Detall del reglament del Consell d’Igualtat de Rocafort (BOP, 11-6-2019)

obliga i cal complir-la. Més encara, l’article 17 del reglament del Consell d’Igualtat Municipal diu: “La modificació total o parcial d’aquest reglament, (…) correspon exclusivament a l’Ajuntament en Ple, sentit el dictamen del Ple del Consell“. Per tant és obligatori constituir el Consell d’Igualtat fins i tot en el cas que la pretensió final del Ple siga eliminar-lo i derogar la seua existència. La paràlisi i amagar el cap no és la resposta.

Finalment anem a les normes reguladores dels horts d’oci municipals de l’Ajuntament de Rocafort. Foren publicades en el BOP del 13 de juny de 2017, la convocatòria fou publicada en setembre del 17 i resolta el 10 d’octubre del mateix any. La concessió d’ús dels horts municipals té una durada de dos anys, que ja han passat. Però no s’ha publicat cap nova convocatòria. Des del govern municipal tornen a argumentar que “amb motiu de la necessitat de modificació de les normes reguladores d’aquests, publicades en el BOP de data 13 de juny de 2017, el termini de convocatòria s’ajorna per un període aproximat de tres mesos”. Segons el reglament vigent no existeix cap possibilitat de prorrogar les concessions. D’altra banda no coneixem cap informe tècnic que justifique eixa “necessitat de modificació”. Ara com ara la ciutadania de Rocafort no té accés a la informació, no coneix els criteris de decisió, i no pot saber per quin motiu ens trobem abocats en un buit normatiu. Què han de dir l’alcalde, el secretari municipal, i la regidora delegada Rosario Marco?

En este cas el meu interés personal a optar a l’ús d’un hort municipal em feu presentar un registre d’entrada el 25 de juny, sense resposta, un altre l’11 d’octubre, respost amb eixa pròrroga sense fonament explícit, i un altre el 18 d’octubre, que insistia en la necessitat de publicar la nova convocatòria i si cal, a iniciar els tràmits de reforma del reglament vigent. Però mentrestant, cal complir-lo. Sembla que tampoc han rebut els usuaris actuals dels hortets municipals, que han demanat reunions. Estos casos són fruit de la improvisació, de l’arbitrarietat, d’una mania contra qualsevol cosa anterior? No ho sé ni m’atrevisc a donar cap hipòtesi. Just per això, hui he decidit presentar una consulta sobre el tema al Síndic de Greuges, a veure si pot donar llum i indicar de manera pública quin ha de ser el procediment d’actuació… Esperem aclariments. Però pense que seria ben fàcil organitzar-se millor, respectar la continuïtat institucional, i madurar els projectes abans d’imposar-los.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *